vibeska - 2008-05-10 17:37:35 |
Dziś szpinakowa :) Na kruchym spodzie:
250 g mąki 125 g masła szczypta soli i pieprzu 1/2 szklanki wody 1 żółtko
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Powinna powstać jednolita kulka, którą na minimum 30 minut wkładamy do lodówki.
szpinak masło do duszenia szpinaku 200 g śmietany 18% 3 jajka przyprawy: sól, pieprz, czosnek tarty ser żółty 150g
Szpinak należy poddusić na patelni z dwoma łyżeczkami masła, solą, pieprzem i czosnkiem W odrębnym naczyniu mieszamy (polecam mikserem - jajka, robią się puszyste) 3 całe jajka z pojemniczkiem śmietany oraz odrobina soli i pieprzu.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na okrągłą foremkę (foremkę należy wcześniej posmarować cienko masłem). Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem na całej powierzchni. Następnie nakładamy szpinak i zalewamy całość mieszanką jajek i śmietany. Na końcu posypujemy tarte żółtym serem. Tarte wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temp 170-180°C.
|
navi - 2008-05-10 20:24:52 |
oooohhh zebys wiedziała ze to wyprobuje :)
|
vibeska - 2008-05-10 20:50:09 |
Polecam naprawdę, dawno już nie jadłam czegoś tak pysznego :)
|
Ania - 2008-05-10 21:24:02 |
Vibesko jęzor mi lata po ziemi. Jak pojadę do domu to zrobię rodzince (i sobie :D )
|
vibeska - 2008-05-17 18:41:22 |
Aniu, no i jak ?? Smakowało?
Mam pomysł na następną: ciasto takie samo tylko nadzienie z gruszek, sera lazur i białego pieprzu. Pycha będzie :lizak:
|
Ania - 2008-05-17 19:03:05 |
Smakowało smakowało ;) Trochę za dużą mam formę i ciasto za cienkie, ale pychotka. Ale ja dodałam jeszcze fetę. Mniam :)
|